In Nederland krijgen we water dat over het algemeen vrij hard is. Dat komt doordat ons land heel lang geleden onder water stond en daardoor zijn er verschillende kalklagen in onze bodem aanwezig. Deze schaaldiertjes zijn daar eens blijven liggen en liggen daar nu nog. Ons drinkwater komt uit de bodem en daar laten de kalklagen dus veel kalk (calcium en magnesium) in achter. Waterbedrijven halen de helft van deze mineralen uit het water voordat het de woningen binnenkomt. Echter, er blijft voldoende achter om problemen met kalk voor veel mensen een realiteit te maken. Met een waterverzachter filter je kalk en magnesium uit het water en maak je het zacht. Maar wat zijn precies de voordelen van dit zachte water?

Wat is zacht water?

Allereerst een definitie van zacht water. Want, in tegenstelling tot wat veel gedacht wordt, als je kijkt naar de officiële definitie van zacht water, dan zitten we in Nederland goed. Om de hardheid van water uit te drukken wordt de eenheid Duitse Hardheid of Duitse Graden (dH) gebruikt. En in Nederland krijgen de meeste woningen water met een dH van tussen de 8 en 12. In sommige gevallen is dit minder, en in andere gevallen wat meer. Zoals je uit de onderstaande classificatie kunt zien, valt de hardheid van het water in Nederland dan best mee.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH
Gemiddeld water 8 – 12 dH
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

De voordelen van zacht water

Hoe kan het dan dat er toch zoveel kalkaanslag in onze apparaten komt en waarom moeten we zoveel schoonmaakmiddelen gebruiken? Dat komt doordat kalk zich al afzet bij een hardheid van 2,8 dH en dat is dus bij zeer zacht water al het geval. De classificatie ‘hard water’ is niet de juiste maatstaaf, maar de hoeveelheid kalk in het water is veel belangrijker. En dan is het niet zo vreemd dat de meeste bewoners in Nederland (met een gemiddelde dH van tussen 8 en 12) hier de gevolgen van merken. Als je hier wat aan doet en je water zacht maakt, bijvoorbeeld door een waterontharder te installeren, dan profiteer je direct van een aantal grote voordelen.

  • Geen kalkaanslag meer: het grootste voordeel van zacht water is dat er zich geen kalkaanslag meer ontwikkeld. Dit vindt plaats op de verwarmingselementen van je witgoed apparaten, op je douchekop en kranen, in je leidingen en tegen je douchemuren, ramen, auto en spiegels. Zonder deze kalkaanslag zal je merken dat:
    • De levensduur van je witgoed machines met 30 procent verlegd wordt.
    • Je apparaten minder elektriciteit gaan verbruiken omdat ze optimaal kunnen werken.
    • Bestaande kalkaanslag geleidelijk wordt afgevoerd.
    • De muren van de badkamer nadat je een douche neemt geen sporen van kalk meer laten zien.
    • Je gladde oppervlakten na het schoonmaken streeploos opdrogen.
    • Je waterleidingen behouden hun originele diameter en de doorstroomsnelheid blijft hetzelfde.
  • Financiële besparingen: met zacht water halveer je je gebruik van zeepproducten en schoonmaakmiddelen. Je hoeft geen ontkalkingsmiddelen meer aan te schaffen en je verbruikt minder stroom. Dit zijn allemaal voordelen waarmee je geld bespaart.
  • Milieuvriendelijk: omdat je minder stroom verbruikt, omdat je minder schadelijke stoffen wegspoelt en omdat je apparaten langer mee gaan, bespaar je ook het milieu.
  • Fijne kleren, huid en haar: zacht water laat minder of geen kalk achter in je kleren en haar na het wassen. Ook op je huid blijven geen kalkresten achter. Daardoor voelt je huid soepeler en gezonder aan, zal je haar glanzender en zachter worden en je kleren minder ruw. Kleding behoudt zijn kleur beter en gaat zelfs langer mee als je het wast in zacht water.
  • Aanslag op je afwas verdwijnt: gebruik je een vaatwasser, dan heb je geen zout meer nodig, want je vaat droogt altijd glanzend op. Aanslag van thee en koffie verdwijnt ook en je hoeft je glazen niet meer te poetsen na het wassen.
  • Je bespaart tijd: met zacht water ben je veel sneller klaar met schoonmaken. Dat geeft je meer tijd voor de leuke dingen in het leven.

Een waterontharder aanschaffen

Uiteindelijk maakt het niet uit hoe hard of zacht jouw water is, als jij problemen met kalk ervaart dan is dat bijzonder lastig. En het is dan ook niet meer dan logisch dat je hier vanaf wilt. Een waterontharder is daar het beste apparaat voor. De kosten voor de aanschaf, het onderhoud en het gebruik van een waterontharder zijn samengevat in het volgende overzicht.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Waterontharders zijn gebruikersvriendelijk, hebben weinig onderhoud nodig en helpen je direct van je kalkproblemen af. Wil jij hierin investeren, dan heb je een vakkundige specialist nodig om je te adviseren, om de waterontharder te leveren en te installeren. Maak daarom gebruik van onze vergelijkingstool en je vindt gemakkelijk de beste deal bij betrouwbare specialisten in jouw regio.