Als jij thuis veel problemen hebt met kalk en kalkaanslag, dan heb je misschien wel eens nagedacht over het aanschaffen van een waterontharder. Met dit apparaat verwijder je alle of een gedeelte van de kalk uit je water en je problemen zijn opgelost. Het is dan ook niet vreemd dat veel inwoners van Nederland besluiten een dergelijk apparaat te plaatsen. Maar met het oog op energieverbruik en de toekomst van ons milieu, is het de vraag of het een goed idee is om nóg een apparaat aan te schaffen en te laten installeren. Hier lees je meer over hoe duurzaam waterontharders daadwerkelijk zijn.

Wat is een waterontharder?

Voordat we ingaan op de duurzaamheid van deze apparaten, is het misschien handig om even toe te lichten wat een waterontharder precies is en doet. Een waterontharder wordt aan het begin van je waterleidingen geïnstalleerd en al het water dat je ontvangt gaat dan door de filters voordat het uit je kranen en douchekop komt. De filters bestaan uit harsbolletjes die de ionen van calcium en magnesium (kalk dus) uit het water halen. Hierdoor kun je je water volledig zacht maken en alle kalk eruit verwijderen. Waterontharders reinigen de filters zelf met een zoutoplossing. Dit wordt regenereren genoemd. Als je zorgt dat je dit zout regelmatig even bijvult heb je naar de waterontharder verder geen omkijken.

Waarom is een waterontharder duurzaam?

Waterontharders zijn duurzaam om een verscheidenheid van redenen:

  • Je bespaart elektriciteit: waterontharders gebruiken weinig of geen elektriciteit. Tegelijkertijd bespaar je stroom door een waterontharder te laten installeren. Witgoed apparaten zonder kalkaanslag kunnen optimaal werken. Zou er wel kalkaanslag om de elementen aanwezig zijn, dan werkt dit als een soort van isolerend laagje. Ze moeten dus meer stroom gebruiken om het water te verwarmen en dat bespaar je.
  • Je apparaten gaan langer mee: zonder kalkaanslag gaan je apparaten 30 procent langer mee. Dat betekent dat ze minder snel aan vervanging toe zijn en dat ze dus ook minder snel gerecycled moeten worden. En dat is beter voor het milieu.
  • Minder schoonmaak- en zeepproducten: met zacht water heb je minder schoonmaakmiddelen nodig. Je kunt dit zelfs halveren en dat geldt ook voor je zeepproducten. Daardoor breng je 50 procent minder schadelijke stoffen het riool in en zo bespaar je het milieu.

Waarom is een waterontharder niet duurzaam?

Er zijn ook enkele redenen te bedenken waarom waterontharders niet duurzaam zijn. Zo is het een apparaat dat geproduceerd moet worden en dat kost energie en komt CO2 bij vrij. Elektronische waterontharders gebruiken stroom en ook al is dit erg weinig, het is nog steeds meer stroom dan dat je zonder waterontharders zou gebruiken. Waterontharders verbruiken zout dat gedolven moet worden, dat gezuiverd moet worden, dat verpakt moet worden en dat vervoerd moet worden. Ook dat kost energie.

Is een waterontharder wel of niet duurzaam?

Het antwoord op deze vraag kan alleen gegeven worden door te berekenen of de milieubesparingen na de installatie de milieuonvriendelijke factoren op een gegeven moment compenseren. Dit is een berekening die veel specialisten bezig houdt en de algehele mening is dat een waterontharder wel duurzaam is. De chemische bestanddelen van ontkalkingsmiddelen die dan niet het milieu in gebracht worden, het mindere verbruik van schoonmaak- en zeepproducten, de besparing en langere levensduur van apparaten en het verminderde stroomverbruik spelen daar een grote rol in.

De meest duurzame waterontharder

Is duurzaamheid belangrijk voor je en wil je een zo duurzaam mogelijke waterontharder aanschaffen, dan kun je enkele beslissingen maken bij de aanschaf.

  • Tweedehands: door een apparaat te kopen dat anders gerecycled had moeten worden bespaar je het milieu. En op de tweedehands markt zijn voldoende goede apparaten te vinden die nog vele jaren dienst kunnen doen.
  • Mechanisch: een mechanische waterontharder gebruikt geen stroom, maar werkt met de druk van het water die op de leidingen staat. Je hebt dan wel wat meer zout nodig, tenzij je je waterontharder perfect weet af te stellen. Mechanische waterontharders worden gestuurd op volume en niet op vraag.
  • Elektronisch: door een elektronische waterontharder aan te schaffen, die wel op vraag regenereert, bespaar je dus zout. Maar deze gebruikt wel stroom. Dit extra verbruik kun je minimaliseren door een waterontharder te kopen die zo min mogelijk stroom verbruikt. Dat zie je aan het energielabel. Het stroomverbruik van waterontharders is eigenlijk al bijzonder laag.

De kosten van een waterontharder

Ook al zijn de meningen nog enigszins verdeeld, met een waterontharder wordt jouw huishouden wel milieuvriendelijker, vooral als je de bovenstaande opties overweegt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer huishoudens een dergelijk apparaat gebruiken. De kosten die je dan maakt, bij de aanschaf en daarna, vind je hier.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Ben je ook van plan een waterontharder aan te schaffen? Dan vind je via onze vergelijkingstool snel en gemakkelijk de beste specialist uit je regio. Je ontvangt met één aanvraag meerdere vrijblijvende offertes waaruit jij vervolgens de beste kiest.