Je kunt je water op verschillende manieren ontharden. Er zijn goedkope- en dure oplossingen. Een waterontharder die werkt met ionenverwisseling is dan de duurste optie, maar deze wordt ook gezien als de meest effectieve. Wil je liever wat minder geld uitgeven, dan kun je overwegen een magneet waterontharder aan te schaffen. Deze koop je al voor een paar honderd euro en installeer je zelf. De meningen over de werking van magneet waterontharders zijn echter verdeeld. Lees hier verder over deze optie, de voor- en nadelen en de alternatieven.

Hoe werkt een magneet waterontharder?

Magneet waterontharders halen geen kalk uit je water. Ze bestaan uit een behuizing met daarin twee magneten. De behuizing plaats je over je leiding. Deze magneten hebben dezelfde pool en brengen trillingen teweeg. Deze trillingen veranderen de lading van de ionen van calcium en magnesium (dus kalk) van positief naar negatief. Deze negatieve ionen zullen niet meer aan de elementen van je witgoed apparaten blijven kleven. Het is zelfs zo dat je huidige kalkaanslag langzaam wordt afgebroken. Na 70 uur wordt de lading van de ionen automatisch weer positief. Het water is dan meestal al lang is afgevoerd.

De voor- en nadelen

Aan het bovenstaande verhaal is af te leiden dat een magneet waterontharder vele voordelen met zich meebrengt. En er lijken weinig nadelen te zijn.

Voordelen

  • Magneet waterontharders zijn een goedkoop alternatief voor waterontharders die werken met ionenverwisseling.
  • Met een magneet waterontharder wordt je huidige kalkaanslag geleidelijk afgebroken.
  • Magneet waterontharders halen geen gezonde mineralen uit je water en veranderen de samenstelling niet.
  • Je installeert de magneet waterontharder gemakkelijk zelf. Er zijn dus geen installatiekosten.
  • Na de plaatsing heb je geen andere kosten meer en magneet waterontharders gaan zeker 10 jaar mee.

Nadelen

  • Na 70 uur is de negatieve lading van de ionen weer verdwenen. Duurt het langer voordat je leidingen zijn doorgespoeld, dan kan kalk dus weer aan gaan slaan.
  • De meningen over de werking van magneet waterontharders zijn verdeeld. Veel installateurs van waterontharders met ionenverwisseling geven aan dat ze veel van deze systemen verwijderen en vervangen omdat ze weinig verschil maken.

De kosten van magneet waterontharders

Je kunt magneet waterontharders al kopen voor bedragen die beginnen bij €130. Daarna heb je er geen kosten meer aan. Ter vergelijking beginnen de prijzen voor waterontharders met ionenverwisseling bij €1000 inclusief installatie. Daar komt dan elk jaar nog een uitgave van €100 – €150 bij voor onderhoud en zout. Magneet waterontharders zijn dus aanzienlijk goedkoper en om dit systeem uit te proberen zal je niet te diep in je portemonnee moeten kijken.

Wel of niet een magneet waterontharder aanschaffen?

De keuze voor een magneet waterontharder is volledig aan jou. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je dan investeert in een systeem waarvan niet duidelijk is of het werkt. Over het algemeen zijn de specialisten het er over eens dat een magneet waterontharder weggegooid geld is. De leveranciers van deze systemen geven aan dat de werking minder goed is dan van waterontharders met ionenverwisseling, maar dat je kalkaanslag wel verdwijnt. En dat betekent dat je apparaten langer meegaan en minder stroom verbruiken. Door in een magneet waterontharder te investeren neem je een risico. Werkt het, dan heb je veel geld bespaard. Werkt het niet, dan zal je alsnog moeten investeren in een waterontharder met ionenverwisseling. En dit laatste is dus volgens de specialisten erg vaak het geval.

Waterontharders met ionenverwisseling

Dit type waterontharder is een alternatief voor de magneet waterontharders en wordt meestal als het meeste effectieve systeem aangeprezen. Deze apparaten halen namelijk alle, of een gedeelte, van de kalk uit je water en dat is permanent. Hierdoor verdwijnt je kalkaanslag ook en gaan je apparaten langer mee. Je kunt minder schoonmaakmiddelen gaan gebruiken en ook je zeepverbruik wordt gehalveerd. Je hebt geen zout meer nodig in je vaatwasser, want je vaat ziet er altijd glanzend uit. Je huid en haar worden soepeler en gezonder en je kleren minder ruw en vaal. Schoonmaken wordt een makkie, want je hoeft geen kalk meer weg te boenen. Een waterontharder met ionenverwisseling is duurder, maar je merkt een groter verschil.

Een milieuvriendelijke oplossing

Daarnaast is een waterontharder met ionenverwisseling ook een milieuvriendelijke oplossing. Je spoelt minder schadelijke middelen weg, zoals schoonmaakmiddelen, onthardingsmiddelen en zeepproducten, je apparaten hoeven niet vroegtijdig gerecycled te worden en je verbruikt minder stroom. In een huishouden waar duurzaamheid centraal staat, heeft een waterontharder met ionenverwisseling dus zeker toegevoegde waarde. En aangeraden wordt dan ook om in dit apparaat te investeren en de magneet waterontharders te vergeten.

Vergelijk offertes

Om de kosten voor je waterontharder zo laag mogelijk te houden is het zaak dat je de beste deal aanwijst. En die vind je alleen als je alle opties beoordeeld. Vraag daarom offertes op bij regionale specialisten en gebruik hier onze gratis vergelijkingstool voor. Zo bespaar je geld en ben je er zeker van dat je geen goedkopere optie misloopt.