Woon je in Amsterdam en heb je veel problemen met kalkaanslag? Dan komt dit door de hoeveelheid kalk dat in het water aanwezig is. Kalk bestaat uit calcium en magnesium en dit vestigt zich rondom de elementen in je witgoed apparaten. Als deze opdrogen blijft het daar achter. Kalkaanslag in je apparaten brengt een aantal nare gevolgen met zich mee. Zo gaat de levensduur met 30 procent achteruit en moeten ze steeds meer stroom gebruiken om hun werk te kunnen doen. Kalkaanslag tref je ook op je douchemuren aan en op je gladde oppervlakten na het schoonmaken. Hier lees je verder over de waterhardheid in Amsterdam en hoe je dit verbetert met een waterontharder.

Hoe hard is het water in Amsterdam?

In 2015 heeft de Amsterdamse waterleverancier Waternet de hardheid van het water verlaagd. Deze hardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). Gemiddeld ligt deze in Nederland tussen 8 en 12 dH. Vóór 2015 was dit in Amsterdam 8,4 dH en nu is het 7,8 dH. Dit is wel een gemiddelde, dus soms zal het meer zijn en soms minder. Als we kijken naar de officiële classificatie van de hardheid van water, dan is het water in Amsterdam zacht. Dat zie je in het volgende overzicht.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH (Amsterdam 7,8 dH)
Gemiddeld water 8 – 12 dH
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Problemen met kalk

Ook al is het zo dat je in Amsterdam dus minder problemen zal hebben met kalk dan in een regio waar de hardheid hoger is, het feit dat je zacht water hebt, betekent niet dat je geen problemen met kalk zou moeten ondervinden. Kalk zet zich namelijk al af bij een hardheid van 2,8 dH en dat merk je. De gevolgen van kalk in je water zijn als volgt:

  • Kalkaanslag: je treft kalkaanslag aan in je witgoed apparaten, op je douchemuren en op gladde oppervlakten na het schoonmaken, zoals glas, spiegels en tegels.
  • Elektriciteit: doordat er kalk in je apparaten aanwezig is moeten ze meer elektriciteit gebruiken om het water op te kunnen warmen. De kalklaag werkt als een isolator en de elementen moeten heter worden om het gewenste resultaat te bereiken.
  • Droogte: water met kalk is een bijdrager aan een droge huid en droog haar. Dat komt doordat het daar achterblijft na het douchen.
  • Ruwe kleding: na het wassen van je kleren voelen deze hard en ruw aan. De kleur vervaagt sneller.
  • Schoonmaakmiddelen: je hebt veel waspoeder, vaatwastabletten, zout voor de vaatwasser en ontkalkingsmiddelen nodig. Met zacht water halveer je dat. Dit geldt ook voor je zeepproducten.
  • Koffie- en theeaanslag: met hard water zal je regelmatig koffie- en thee aanslag op je kopjes aantreffen.

Los dit op met een waterontharder

Het is een fabeltje dat je alleen een waterontharder nodig hebt als je water hard is. Want het is maar net hoe je zelf de hardheid van je water ervaart. De één zal in Amsterdam prima met de gevolgen van kalk kunnen leven, maar voor de ander is dit een dagelijkse bron van ergernis. Wil jij van je kalkproblemen af, dan is investeren in een waterontharder een goed idee. Dit apparaat filtert alle kalk uit je water, zodat je direct van de voordelen kunt profiteren. En het goede nieuws is ook dat je dan je huidige kalkaanslag niet hoeft te verwijderen. Deze wordt geleidelijk afgebroken en weggespoeld.

De kosten voor een waterontharder

Waterontharders met ionenverwisseling worden gezien als de beste en meest efficiënte apparaten op de markt op dit moment. De prijzen hiervoor vind je in de onderstaande tabel. Deze worden voornamelijk bepaald door de hoeveelheid water die je verbruikt. Een groter huishouden heeft een grotere waterontharder nodig en betaalt dus meer. Er zijn twee gangbare soorten waterontharders en ook die keuze beïnvloedt de prijs. Het is belangrijk dat je de waterontharder aanschaft die past bij jouw huishouden, zodat je altijd zacht water hebt. Je specialist kan je hier uitgebreid over adviseren.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Woon je in Amsterdam en is het tijd om een waterontharder aan te schaffen? Dan breng je de hardheid van je water van gemiddeld 7,8 dH naar een permanente 0 dH. Een vakkundige leverancier wijs je aan door onze gratis vergelijkingstool te gebruiken. Je ontvangt dan offertes van specialisten uit de omgeving Amsterdam en kiest daar gemakkelijk de beste uit.