Het is niet vreemd dat de hardheid van het drinkwater per stad en soms per straat kan verschillen. In Nederland halen we dit namelijk uit meer dan 200 bronnen en de samenstelling van elke bron is anders. Onder waterhardheid bedoelen we de hoeveelheid kalk die in het water aanwezig is en deze kalk kan problemen met kalkaanslag veroorzaken. Dit zie je dan bijvoorbeeld in je waterkoker of aan de elementen van je witgoed apparaten. Kalkaanslag is slecht voor je apparaten en deze gaan daardoor minder lang mee. In de stad en de provincie Groningen worden ook verschillende hardheden doorgegeven. Lees hier verder over wat deze zijn, over de mogelijke gevolgen daarvan en hoe je deze oplost.

De waterhardheid in Groningen

Waterbedrijf Groningen levert drinkwater aan de gehele provincie. Om dit te doen hebben ze verschillende productielocaties en de hardheid van het water is dus niet overal hetzelfde. Om dit te kunnen uitdrukken wordt de eenheid Duitse Hardheid (dH) gebruikt en in de provincie Groningen ligt deze gemiddeld tussen de 5,5 dH en 12,5 dH. Dit verschilt per gemeente. Stadskanaal heeft bijvoorbeeld water met een gemiddelde hardheid van 6,2 dH en in Bellingwedde is dit 12,5 dH. In de stad Groningen is de waterhardheid gemiddeld 7,7 dH. Je ziet aan het onderstaande overzicht hoe jouw water dan geclassificeerd wordt.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH (Groningen stad 7.7 dH)
Gemiddeld water 8 – 12 dH
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Wanneer ontstaat kalkaanslag?

Het is dus mogelijk dat je in de provincie Groningen woont en zacht water krijgt. En toch heb je problemen met kalk aan je douchekop en in je waterkoker. Het is dan ook niet zo dat kalkaanslag alleen bij hard water ontstaat, want het zet zich al af bij een hardheid van 2,8 dH. Ook in de stad Groningen en in de provincie Stadskanaal zal je dus problemen met kalk ervaren. Daarnaast is het ook net hoe jij deze problemen ervaart. Als jij het zat bent om elke keer de douchemuur droog te vegen of je kranen te ontkalken, dan is kalkaanslag voor jou een bron van irritatie. En een waterontharder kan dan een groot verschil maken.

De voordelen van een waterontharder

Waterontharders zijn apparaten die de kalk uit je water filteren. In Bellingwedde ga je dan van 12,5 dH naar 0 dH en dat verschil ga je merken. Door een waterontharder te installeren profiteer je van een aantal belangrijke voordelen.

  • Geen kalkaanslag meer: zacht water veroorzaakt geen kalkaanslag. Het is zelfs zo dat je huidige kalkaanslag geleidelijk wordt afgebroken en dat je op een gegeven moment volledig van je kalkaanslag verlost bent. Dit geldt voor je apparaten, maar ook voor je douchemuren, spiegels en tegelvloeren.
  • Geen beschadigde apparaten meer: zonder kalkaanslag gaan je apparaten 30 procent langer mee en verbruiken ze minder stroom. Ze kunnen hun gehele levensduur optimaal hun werk doen.
  • Minder zeep- en schoonmaakproducten: als je kijkt naar de verpakking van je wasmiddel, dan krijg je verschillende instructies voor zacht- en hard water. Hoe zachter je water, hoe minder schoonmaakmiddelen en zeepproducten je zal gebruiken. Je kunt dit zelfs halveren als je een waterontharder aanschaft.
  • Beter haar en zachtere huid: zacht water doet wonderen voor je haar en huid. Dit is zachter, soepeler en aanzienlijk minder droog. Mensen met huidproblemen hebben dus veel aan een waterontharder.
  • Zachte kleding: na het wassen is je kleding veel minder stug. Ook de kleuren blijven langer goed.
  • Thee- en koffie aanslag verdwijnen: je zal niet meer te maken krijgen met thee- en koffieaanslag in je koppen en kannen.
  • Gebruikersvriendelijk: waterontharders zijn bijzonder gebruikersvriendelijk. Je moet er alleen voor zorgen dat er voldoende zout in het reservoir aanwezig is. De waterontharder doet de rest.

De kosten van een waterontharder

Of je nu in Groningen woont en zacht- of hard water krijgt, een waterontharder kan in beide gevallen een groot verschil maken. Nadat je hierin investeert zal je de bovenstaande voordelen direct merken en daarnaast bespaar je op energie, schoonmaakmiddelen en witgoed apparaten. Nadat de waterontharder geplaatst is heb je nog enkele andere jaarlijkse uitgaven, zoals het zout en de onderhoudskosten. We hebben deze allemaal hier onder samengevat.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Woon je in Groningen en ben je de kalk in je water zat? Dan vind je met onze vergelijkingstool een vakkundige specialist in je eigen omgeving. Je ontvangt namelijk vrijblijvende offertes om te vergelijken en de beste deal aan te wijzen.