Woon je in Assen en ben je de kalkaanslag zat? Dan is het tijd om hier wat aan te doen. De oorzaak van kalkaanslag is de aanwezigheid van calcium en magnesium in je water en hoe hoger deze waarden zijn, hoe harder het water. In Nederland halen we water uit meer dan 200 bronnen, dus de hardheid kan zelfs per straat verschillen. Er bevinden zich meerdere kalklagen in onze bodem en deze zijn de oorzaak van hard water. In Nederland betekent dat dat er gebieden zijn waar het water als zeer zacht geclassificeerd kan worden en dat er gebieden zijn waar het water juist vrij hard is. Echt hard water komt in Nederland vrij weinig voor. Lees hier over de waterhardheid van Assen, de gevolgen daarvan en de oplossing.

Hoe hard is het water in Assen?

Er zijn verschillende eenheden waarmee de hardheid van water wordt uitgedrukt. Hier gebruiken we voornamelijk de eenheid Duitse Hardheid (dH) en gemiddeld heeft ons water dan 8 tot 9 dH. In sommige steden is dit meer en in sommige steden is dit minder. De gemiddelde waterhardheid in Assen ligt tussen de 6,4 en 7,8 dH en dat wordt nog geclassificeerd als zacht water. Je ziet de officiële onderverdeling in de volgende tabel.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH (Assen 6,4 – 7,8 dH)
Gemiddeld water 8 – 12 dH
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Problemen met kalk in Assen

Je zou misschien denken dat je in Assen dan dus geen problemen met kalk zou moeten ervaren. Het water is immers zacht? Kalk begint al aan te slaan bij een waterhardheid van 2,8 dH en dus zelfs als je zeer zacht water hebt kunnen kalkproblemen een realiteit zijn. De classificatie is dus niet bijzonder handig als je wilt weten of een waterontharder voor jou een oplossing biedt. Dat doe je door naar je eigen situatie te kijken en hoeveel jij geïrriteerd wordt door de kalk in je water. Als jij hier veel hinder van ondervindt, dan kan een waterontharder een groot verschil maken. De volgende problemen met kalk behoren dan voor goed tot het verleden.

  • Kalk in het water veroorzaakt kalkaanslag. Dit vestigt zich in je witgoedapparaten. Ook is het op gladde oppervlakten erg goed zichtbaar, zoals op de spiegels, de douchemuur, de auto en de tegels. Kalkaanslag heeft de volgende gevolgen:
    • De levensduur van je apparaten vermindert met 30 procent. Je zal ze dus vroegtijdig moeten vervangen.
    • Hoe meer kalkaanslag, hoe meer stroom je apparaten nodig hebben om goed te kunnen werken.
  • Hoe harder je water, hoe meer schoonmaakmiddelen je moet gebruiken, hoe vaker je moet ontkalken en hoe meer zeepproducten je nodig hebt.
  • Hard water veroorzaakt een droge huid en droog haar. Huidproblemen worden erger als je je wast met hard water.
  • Kleren die je wast in hard water drogen stugger op, worden eerder vaal en gaan minder lang mee.
  • Thee- en koffieaanslag is aan de orde van de dag als je hier hard water voor gebruikt.

Een waterontharder filtert kalk uit je water

De meest efficiënte oplossing voor kalkproblemen is een waterontharder en ook in Assen kan dit apparaat een uitkomst bieden. Je ontvangt in deze stad zeker niet het hardste water van Nederland (je zit zelfs onder het gemiddelde), maar dat betekent niet dat kalk geen problemen geeft. Een waterontharder gebruikt een filter met harsbolletjes en negatief geladen natriumionen om de positief geladen calcium- en magnesiumionen aan te trekken. Deze nemen dan de plek in van de natriumionen en het natrium wordt afgevoerd. Dit wordt ook wel ionenverwisseling genoemd. Het resultaat is water met een hardheid van 0dH en alle bovengenoemde problemen komen te vervallen. Met zacht water wordt je huidige kalkaanslag afgebroken en afgevoerd.

De kosten voor een waterontharder

Gemiddeld betaal je voor een waterontharder €1500 inclusief installatie en btw. Er zijn kleinere goedkopere waterontharders, maar deze kunnen een grote vraag naar zacht water niet aan. De grotere waterontharders zijn duurder en specifiek bedoeld voor grote huishouden met een hoog waterverbruik. Naast de aanschaf betaal je jaarlijks een bedrag voor zout om de filters te reinigen en onderhoud. Al deze uitgaven worden hier verder toegelicht.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Een waterontharder is ook in Assen de investering meer dan waard. Na de installatie bespaar je op schoonmaakmiddelen, zeepproducten en elektriciteit. Een vakkundige specialist vinden is dan niet altijd even gemakkelijk. Met onze vergelijkingstool maak je dit al een stuk simpeler. Vraag offertes op, vergelijk, en tel uit je winst.