De hardheid van het drinkwater in Noord-Brabant varieert sterk. Dat komt doordat het uit verschillende bronnen gewonnen wordt. De kalklagen in de grond geven calcium en magnesium aan het water af en dat betekent dat jouw water harder kan zijn dan het water van je vriend in een stad verderop. Ervaar je kalkproblemen in Noord-Brabant, dan woon je in een gebied waar het water harder is. De waterleverancier heeft onder andere in de regio’s Boxmeer, Loosbroek en Lieshout het water zachter gemaakt. Dat betekent echter niet dat je daar geen problemen met kalk meer zou moeten hebben.

De waterhardheid in Noord-Brabant

In Nederland gebruiken we de eenheid Duitse Hardheid voor het meten van de hardheid van water. Hoe hoger dit getal, hoe meer kalk er in je water aanwezig is. Gemiddeld heeft het drinkwater in Nederland een dH van 8 tot 9 en in Noord-Brabant ligt dit tussen 5 dH en 11 dH. Er zijn gebieden waar je weinig problemen met kalk zal ervaren en in andere regio’s heb je hier dagelijks mee te maken. We hebben een tabel opgesteld met de officiële classificatie van hard water kijkend naar de dH waarde.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH (Noord-Brabant 5 dH – 11 dH)
Gemiddeld water 8 – 12 dH (Noord-Brabant 5 dH – 11 dH)
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

De gevolgen van kalk

Teveel kalk in het water is erg vervelend. En de dH waarde geeft niet aan hoe jij dit ervaart. Kalk begint zich namelijk al aan te hechten bij een dH waarde van 2,8. Als jij de problemen van kalk zat bent, dan maakt het niet uit hoeveel er daadwerkelijk in je water aanwezig is, je wilt er van af. Zit je in Noord-Brabant rond een hardheid van 5 dH, dan zal je waarschijnlijk niet veel te maken krijgen met kalkaanslag, maar gaat dit naar 7 dH en hoger, dan zijn de gevolgen merkbaar. Je kunt zien dat er kalk in je water aanwezig is als je de volgende symptomen ervaart.

  • Kalkaanslag: je treft kalk aan in je waterkoker, rond de verwarmingselementen van je witgoed apparaten, op je glazen en andere gladde oppervlakten, zoals je auto, de douchemuur en je spiegels.
  • Meer schoonmaakmiddelen nodig: de instructies op je wasmiddel geven aan dat je bij hard water een grotere hoeveelheid wasmiddel moet gebruiken. Dit is hetzelfde voor alle schoonmaakmiddelen.
  • Meer zeepproducten: tegelijkertijd moet je meer shampoo, zeep en andere zeepproducten gebruiken voor je eigen persoonlijke hygiëne.
  • Thee- en koffieaanslag: is er sprake van een grote hoeveelheid thee- en koffieaanslag dan is dit ook een teken van hard water.
  • Levensduur apparaten: de apparaten die kalkaanslag ontwikkelen gaan 30 procent minder lang mee.
  • Elektriciteitsverbruik: omdat kalk zich om de verwarmingselementen aanzet en daar als een isolator werkt, moeten de apparaten steeds meer stroom gebruiken om het water op te kunnen warmen. Je elektriciteitsgebruik gaat dus omhoog en de witgoed apparaten branden uiteindelijk vaak door.
  • Doffe vaat: gebruik je een vaatwasser zonder zout of zonder glansmiddel, dan komen je glazen dof uit de machine.

Een waterontharder aanschaffen

In sommige regio’s in Noord-Brabant zijn deze problemen aan de orde van de dag en dat kis erg vervelend. Daarom kan een waterontharder echt een uitkomst bieden. Deze apparaten filteren alle calcium en magnesiumdeeltjes uit het water. Hierdoor verdwijnen de bovenstaande situaties en wordt de bestaande kalkaanslag geleidelijk afgebroken. Waterontharders gebruiken filters gevuld met harsbolletjes die natrium afzetten en kalk aantrekken. Ze zijn bijzonder gebruikersvriendelijk, want de filters worden automatisch gereinigd en gaan vele jaren mee. Het enige wat je nog moet doen als je een waterontharder hebt laten installeren is er zorg voor dragen dat er voldoende zout in het water aanwezig is.

De kosten

Waterontharders die met deze methode werken (ook wel ionenverwisseling genoemd) worden door specialisten gezien als de beste waterontharders op de markt. Ze zijn het efficiëntste, het is bewezen dat ze werken en ze gaan lang mee zonder dat je filters hoeft te vervangen. Gemiddeld betaal je in Nederland voor een waterontharder met ionenverwisseling €1500 inclusief montage en btw. Dan heb je jaarlijks nog €135 uit te geven aan zout en aan onderhoud.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Wil jij ook een waterontharder aanschaffen? Dan kun je daar in Noord-Brabant je water van een hardheid van 11 dH naar een hardheid van 0 dH brengen. En dat verschil ga je duidelijk merken. Vraag daarom vandaag nog offertes op met onze vergelijkingstool en je kiest de meest vakkundige specialist en de beste prijs uit in jouw regio.