Woon je in Tilburg en heb je het gevoel dat kalk in jouw drinkwater een probleem oplevert? Dan is dit goed mogelijk. Kalk in het water zorgt voor een aantal problemen, zoals kalkaanslag, een overmatig gebruik van zeep- en schoonmaakproducten, glazen die dof opdrogen, apparaten die vroegtijdig defect raken en veel koffie- en theeaanslag in je kopjes en potten. Het water in Tilburg is zacht, maar dat betekent niet dat je je deze problemen verbeeld. Je kunt hier lezen over de hardheid van het water in Tilburg, over wat dat betekent op het gebied van kalkproblemen en hoe je deze met een waterontharder op kunt lossen.

De waterhardheid in Tilburg

In Tilburg krijg je water van Brabant Water en dit heeft een hardheid van 7,8 dH (Duitse Hardheid). In Nederland gebruiken we deze eenheid voor het aanduiden van de hardheid van ons water. Ook al wordt het water in Tilburg als zacht geclassificeerd, dat betekent niet dat er geen kalkproblemen kunnen ontstaan in jouw huishouden. Kalkaanslag vindt al plaats bij een dH die begint bij 2,8 en hoe hoger dit getal, hoe groter de problemen worden. De officiële classificatie van waterhardheid in Nederland vind je hier.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH (Tilburg 7,8 dH)
Gemiddeld water 8 – 12 dH
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Problemen met kalk

Het is niet zo moeilijk om voor jezelf te bepalen of jij last hebt van de kalk in je water of niet. En dit is dan niet afhankelijk van de exacte hardheid van je water, maar meer van hoe jij dit zelf ervaart en of je dit accepteert. De waterleveranciers geven aan dat we in Nederland vrij zacht water hebben, maar dat stopt jou er niet van om dit met een waterontharder nog zachter te maken. In Tilburg zijn de problemen met kalk minder groot dan in sommige andere gebieden in Nederland. Je herkent de aanwezigheid van kalk gemakkelijk aan de volgende symptomen.

  • Zichtbare kalk: kalk in je water wordt zichtbaar als het water opdroogt. Dit zie je dan bijvoorbeeld in je waterkoker, maar ook op je douchemuren, ramen en spiegels of op je glazen.
  • Onzichtbare kalk: de verwarmingselementen van je witgoed apparaten hebben het zwaar te verduren. Deze elementen zie je niet tenzij je je apparaat open maakt. De kalk werkt daar als een isolerende laag en het apparaat moet steeds harder werken om de juiste temperatuur te kunnen realiseren. Hierdoor gebruiken ze meer elektriciteit en verkort de levensduur met 30 procent.
  • Huid- en haarproblemen: omdat er kalk achterblijft op je huid en in je haar nadat je een douche of een bad genomen hebt, voelen deze droog en stug aan.
  • Meer schoonmaakproducten: in gebieden met hard water moet er meer wasmiddel gebruikt worden om kleding schoon te krijgen. Dit geldt voor alle schoonmaakproducten en ook voor zeepproducten.
  • Stugge en vale kleding: ook in je kleding blijft kalk achter na het wassen. Als het is opgedroogd voelen je kledingstukken stug en ze vervalen sneller. Kleding gaat minder lang mee als je het in hard water wast.

Een waterontharder lost het op

In Tilburg heb je waarschijnlijk geen ernstige kalkproblemen, maar de problemen zijn er wel en deze kun je oplossen door een waterontharder aan te schaffen. Een waterontharder filtert calcium en magnesium uit het water waardoor het in één keer zacht wordt. De problemen die boven genoemd zijn verdwijnen, net als je kalkaanslag. Deze wordt namelijk geleidelijk afgevoerd totdat je elementen en apparaten weer schoon zijn. Waterontharders maken zelfs in gebieden met zacht water, zoals Tilburg, al een groot verschil en helpen je met het besparen van stroom, schoonmaakmiddelen, zeepproducten, apparaten en een boel frustratie.

De kosten voor een waterontharder

De specialisten zijn het er over eens dat een waterontharder met ionenverwisseling het meest effectief is en dat is ook bewezen. De gemiddelde prijzen voor deze apparaten liggen rond de €1500 inclusief de installatie en btw. In Tilburg is het water niet bijzonder hard, wat betekent dat de filters minder vaak gereinigd moeten worden. Daarom zal je wat minder reinigingszout nodig hebben. De kosten voor jouw waterontharder worden voornamelijk bepaald door de capaciteit van de waterontharder. Deze kies je uit door je verbruik te beoordelen. De huidige prijzen vind je in het onderstaande overzicht.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Woon jij in Tilburg en denk je dat een waterontharder voor jouw huishouden ideaal zou zijn? Dan brengen wij je in contact met de goedkoopste, meest vakkundige en meest betrouwbare installateurs uit jouw regio. Het enige wat je moet doen is onze gratis vergelijkingstool gebruiken en je ontvangt snel alle informatie die je nodig hebt.