In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben de meeste huishoudens in Nederland geen hard water. Dat betekent niet dat problemen met kalk verbeeld worden, want kalk zet zich al af als het in kleine hoeveelheden in het water aanwezig is. Met een waterontharder filter je calcium en magnesium uit het water, wat je vervolgens altijd zacht water oplevert. Je bent dus in één keer van al je problemen met kalkaanslag af. Als je een waterontharder aanschaft die je de optie geeft een resthardheid in te stellen, is het de vraag hoeveel kalk en calcium je nog in je water laat zitten. Daarvoor is het zaak om de ideale waterhardheid te achterhalen.

De hardheid van water in Nederland

Waterhardheid wordt in Nederland uitgedrukt in de eenheid Duitse Hardheid (dH). Hoe hoger dit getal, hoe harder je water. Gemiddeld ligt de hardheid van het Nederlandse leidingwater tussen 8 en 12 dH. In sommige regio’s is dit hoger en in andere lager. In de onderstaande tabel zie je hoe de hardheid van water aan de hand van Duitse Hardheden wordt beoordeeld.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH
Gemiddeld water 8 – 12 dH
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Wanneer is kalk een probleem?

Vaak wordt beweerd dat kalk alleen bij hard water een probleem oplevert, maar dit is niet waar. Het begint zich al af te zetten bij een dH van 2,8 en dat is dus als het water nog als zeer zacht wordt gezien. Uiteraard zijn de gevolgen dan nog minimaal, maar hoe hoger je hardheid wordt, hoe meer problemen dit oplevert. In de meeste Nederlandse woningen zijn problemen met kalk dus aan de orde van de dag en dat kan verscheidene gevolgen hebben:

  • De levensduur van je witgoed apparaten gaat met 30 procent naar beneden.
  • Je apparaten verbruiken meer stroom omdat ze harder moeten werken.
  • Je gebruikt meer zeepproducten en schoonmaakmiddelen.
  • Er is altijd koffie- en theeaanslag op je kopjes en potten.
  • Je kleding voelt hard en ruw en gaat minder lang mee.
  • Je haar en je huid zijn droog en stug.
  • Na het schoonmaken van glanzende oppervlakten tref je altijd strepen aan. Op de douchemuren blijft ook kalk achter na het douchen.

Wat doet een waterontharder met kalk?

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door de mineralen calcium en magnesium en een waterontharder haalt deze uit je water. Het apparaat kan je zo water aanleveren van 0 dH, dus het zachtste water mogelijk. Dit doet het door een cilinder te gebruiken waarin zich harsbolletjes bevinden. Deze harsbolletjes bevatten negatief geladen natriumionen. Deze worden verwisseld met positief geladen magnesium- en calciumionen als het water er langs wordt gespoeld. De natriumionen worden aan het water meegegeven en de calcium- en magnesiumionen blijven achter. Als de harsbolletjes verzadigd zijn worden ze schoongespoeld en opnieuw geladen met zout water.

Wat is de ideale waterhardheid?

Veel waterontharders die je tegenwoordig in de winkel aantreft zijn voorzien van een optie om een resthardheid in te stellen. Dat betekent dat je toch een kleine hoeveelheid calcium en magnesium in je water achterlaat. Of dit ook daadwerkelijk nodig is, daar zijn de meningen over verdeeld. De ene specialist zegt dat je het beste een resthardheid van 3 dH kunt instellen en anderen zeggen dat dit geen verschil maakt. De argumenten tegen té zacht water zijn als volgt:

  • Je filtert er de mineralen calcium en magnesium volledig uit en deze heeft je lichaam dagelijks nodig.
  • Té zacht water reinigt je kleren en je huid niet goed, omdat de schoonmaakmiddelen en zeepproducten zich niet goed aan het water kunnen hechten.
  • Bij het uitspoelen van je kleren blijft er wasmiddel achter, omdat het water dit niet goed kan meenemen.
  • De douchevloer en andere gladde tegenvloeren worden nog gladder omdat er geen ruw kalklaagje meer op aanwezig is. De kans op uitglijden is groter.
  • Zacht water kan erg schuimen en zo problemen opleveren in vaatwasser en wasmachine.

Experimenteren met de resthardheid

De meeste van deze problemen zijn niet onderbouwd of ze hebben te maken met gewenning. Zo zal je eraan moeten wennen dat je aanzienlijk minder schoonmaakproducten nodig hebt en dat je vloer glad is. De mineralen calcium en magnesium haal je inderdaad uit water, maar voedingsmiddelen zijn daar een veel grotere en belangrijkere bron van. Een gebalanceerd dieet zou je dagelijks gemakkelijk van de juiste hoeveelheden moeten voorzien. Het is hier niet de vraag wat bewezen is de ideale hardheid te zijn van water, maar wat jij als de ideale hardheid ervaart. Experimenteer daarom een beetje met de instellingen van je waterontharder en beoordeel de verschillen die je merkt. Op die manier vind je vanzelf de ideale waterhardheid voor jouw huishouden.

Vergelijk offertes

Wil jij ook een waterontharder aanschaffen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan gebruik je onze vergelijkingstool om een vakkundige specialist aan te wijzen en het proces in werking te zetten. De tool gebruik je gratis en de offertes die je ontvangt zijn vrijblijvend. Zo kies je vast de beste specialist uit jouw omgeving.