Als je in Rotterdam woont, dan krijg je van het waterbedrijf Evides niet bijzonder hard water. De hardheid van het water in Rotterdam is gemiddeld voor Nederland. Toch heb je last van kalkaanslag en wil je ervan af. De waterhardheid doet er dan eigenlijk weinig toe, want je merkt elke dag dat je douchemuur aanslag vertoont en dat je huid en haar droog zijn. Ook de elementen in je apparaten bevatten kalkaanslag en je bent bang dat ze snel aan vervanging toe zijn. Deze problemen zijn in Rotterdam voor sommigen echt een bron van irritatie. Lees hier over jouw waterhardheid in Rotterdam en wat een waterontharder kan doen om dit zacht te maken.

De waterhardheid van Rotterdam

In Rotterdam is de hardheid van het water 8,5 dH. In Nederland drukken we dit uit in Duitse Hardheden en 8 tot 12 dH is gemiddeld. Je hebt in Rotterdam dus niet te maken met hard water, maar echt zacht is het ook niet. De kalk die in het grondwater aanwezig is, komt van de miljoenen schaaldiertjes die daar eens op de bodem van de zee leefden. De grond van Nederland bevat daarom meerdere kalklagen. Het waterbedrijf Evides filtert al een groot gedeelte van deze kalk uit je drinkwater. Hier kun je zien hoe de waterhardheid van Rotterdam in dH wordt geclassificeerd.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH
Gemiddeld water 8 – 12 dH (Rotterdam 8,5 dH)
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Wanneer gaat kalk problematisch worden?

Het zal je misschien verbazen dat kalk zich ook al bij zacht water aan je elementen gaat aanslaan. Dit gebeurt bij een hardheid vanaf 2,8 dH. Zelfs mensen met zacht water ondervinden dus, in mindere mate, de gevolgen van kalk in het water. De vraag is dan niet of jij hard of zacht water hebt, maar of jij met de hoeveelheid kalk kunt leven. Voor sommigen zal dit geen probleem zijn terwijl andere toch liever wat zachter water zouden hebben. Met een waterontharder realiseer je dit, en dat elke dag.

Wat is een waterontharder?

Met een waterontharder verminder je de dH van je water tot 0, of tot een waarde die je zelf instelt. Dat doet het door je water te filteren voordat het uit je kranen en douchekop komt. Een cilinder met harsbolletjes trekt de deeltjes van calcium en magnesium aan waardoor deze vastgehouden worden. De machine reinigt de harsbolletjes zelf, middels een proces dat regenereren genoemd wordt. Hiervoor wordt zout water gebruikt, dus je moet er zorg voor dragen dat het apparaat altijd genoeg reinigingszout bevat. Na het regenereren kan de waterontharder er weer tegen en wordt het proces hervat.

De voordelen van een waterontharder

Waterontharders filteren dus kalk uit je water. Hierdoor kan kalkaanslag niet meer ontstaan en zullen je muren, spiegels, vaat en ramen glanzend opdrogen. Je haar wordt gezonder, je huid soepeler en je kleren zachter. Thee- en koffie aanslag verdwijnen en je apparaten kunnen weer optimaal werken. Deze problemen met kalk behoren dan tot het verleden, maar er zijn meer voordelen aan waterontharders verbonden.

  • De huidige kalkaanslag verdwijnt geleidelijk. Dit wordt afgevoerd totdat je witgoed apparaten weer schoon zijn.
  • De meeste waterontharders zijn nagenoeg automatisch. Jij hoeft alleen het zout bij te vullen.
  • Met een waterontharder bespaar je geld en het milieu. Dat komt doordat je apparaten minder snel vervangen moeten worden, ze minder energie gaan verbruiken en je de helft minder zeep- en schoonmaakproducten nodig hebt.
  • Koop je een waterontharder met de juiste capaciteit, dan heb je altijd zacht water. En dat voor minstens 15 jaar lang.

De kosten voor een waterontharder

Woon je in Rotterdam en ben je de gevolgen van de kalk in het water zat, dan is een waterontharder dus echt een uitkomst. Je moet erin investeren, maar daarna bespaar je geld. Gemiddeld betaal je in Nederland voor een waterontharder inclusief installatie €1500. In kleine huishoudens zijn deze kosten lager, omdat een kleinere capaciteit voldoende is en grotere huishoudens met een hoge vraag naar zacht water betalen wat meer. Je vindt hier een prijsindicatie, ook voor de kosten nadat je de waterontharder hebt aangeschaft.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Wil jij ook een waterontharder, dan is het zaak om in Rotterdam de meest vakkundige en kwalitatieve specialist aan te wijzen. Dit doe je met onze vergelijkingstool. Je geeft aan ons door wat je zoekt en de tool neemt contact op met betrouwbare bedrijven in Rotterdam en omstreken. Zij sturen je vervolgens een offerte waar jij de beste deal uitkiest.