In Noord-Brabant is het water over het algemeen iets harder dan in het westen van het land. Er wordt namelijk grondwater gebruikt en dat uit meerdere bronnen. Nederland heeft honderd duizenden jaren geleden meerdere malen onder water gestaan en dat voor langere tijden. Daardoor hebben zich verschillende kalklagen in onze bodem gevormd, als gevolg van de schaaldiertjes die daar zijn achtergebleven. Het water in Noord-Brabant is van bijzonder goede kwaliteit en het leidingwaterbedrijf Brabant Water filtert hier al veel kalk uit. Lees hier verder over de waterhardheid in Breda, de gevolgen van hard water en de oplossing.

Hoe hard is het water in Breda?

Volgens Brabant Water is de hardheid van het drinkwater in Breda 8 tot 10,25 dH. Dat betekent dat je daar gemiddeld water ontvangt. De eenheid dH staat voor Duitse Hardheid en dat vertelt je hoeveel calcium en magnesium in het water aanwezig is. In Breda is dat gemiddeld voor heel Nederland, maar wel hoog genoeg om daar gevolgen van te merken. De classificatie voor waterhardheid naar aanleiding van dH waarde vind je in de volgende tabel.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH
Gemiddeld water 8 – 12 dH (Breda 8 dH – 10,25 dH)
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Problemen met kalk in Breda

In Breda krijg je water dan geclassificeerd is als gemiddeld water en dat betekent dat het geen hard water is. Toch heb je kalkproblemen, is dit mogelijk? Het antwoord op deze vraag is een volmondig ‘ja’, omdat kalk zich al begint aan te hechten bij 2,8 dH. In Breda zal je hier ongetwijfeld wat van merken. Daar komt ook bij dat de hardheid van water enigszins subjectief is en dat wat jij als een probleem ervaart voor iemand anders geen bron van irritatie is. Kalkaanslag kan erg vervelend zijn, al was het niet alleen omdat je zo veel tijd kwijt bent om het weg te schrobben. In Breda zijn kalkproblemen dus te verwachten en hier doe je gelukkig gemakkelijk wat aan.

Hoe herken je kalk?

Als jij last hebt van kalk in je water, dan zullen de volgende situaties je vast bekend voorkomen.

  • Je ziet kalk in je waterkoker, tegen je douchemuren en op je ramen, auto en spiegels na het wassen.
  • Er is ook kalkaanslag op plekken waar je dit niet zo goed ziet, zoals in je leidingen en in je witgoed apparaten. Hierdoor lopen deze schade op, terwijl je hier zelf geen weet van hebt.
  • Je witgoed apparaten verbruiken steeds meer stroom. Dat komt doordat de kalklaag als een isolator werkt rondom je verwarmingselementen. Uiteindelijk branden ze door en dat voordat de levensduur verstreken is.
  • Je hebt veel schoonmaakproducten zoals wasmiddel, zout voor de vaatwasser en ontkalkingsmiddelen nodig. Ook je verbruik van zeepproducten is hoog.
  • Je huid en je haar voelen na het wassen droog aan. Dat komt doordat de kalk in het water de vette beschermingslaag verwijderd.
  • Je hebt veel last van thee- en koffieaanslag. De thee en koffie hecht zich namelijk aan de kalk wat zich in je water bevindt.
  • Je kleren worden snel vaal, voelen stug aan en blijven minder lang mooi.

Een waterontharder lost dit op

Komen deze situaties je bekend voor? Dan is kalk in het water voor jou een probleem en in Breda is dit zeker een mogelijkheid. Om dit op te lossen kun je investeren in een waterontharder. Dit apparaat wordt aan het begin van je leidingen geplaatst en filtert daar het water eerst voordat het je kranen en douche uit komt en je apparaten in gaat. De huidige kalkaanslag verdwijnt geleidelijk en wordt afgevoerd het riool in. Met een waterontharder maak je je water zacht en in Breda breng je het dus van een maximale 10,25 dH terug naar 0 dH (of een resthardheid die je zelf instelt). Je problemen met kalk behoren vanaf dat moment tot het verleden.

De kosten van een waterontharder

Voor een waterontharder betaal je gemiddeld €1500, inclusief installatie. Kleine waterontharders met een lagere capaciteit zijn goedkoper en grotere apparaten zijn duurder. Daarna heb je nog jaarlijks periodieke kosten voor het onderhoud en het reinigingszout. Alle uitgaven waarmee je te maken krijgt als je een waterontharder aanschaft zijn hier beneden samengevat.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Ben jij de gevolgen van jouw waterhardheid in Breda zat? Dan is het tijd om met een specialist te praten over het aanschaffen van een waterontharder. Wij hebben onze gratis vergelijkingstool ontwikkeld zodat jij snel een aantal vrijblijvende offertes ontvangt van vakkundige bedrijven uit Breda. Hier kies je vervolgens zelf de beste uit.