Als je in Roosendaal woont, dan heb je voor Nederland vrij hard water. Brabant Water gebruikt hier het grondwater als bron voor en in onze bodem bevinden zich verschillende kalklagen. Deze zijn gevormd door schaaldiertjes die daar zijn achtergebleven in de tijden dat Nederland onder water stond. Nu zorgen ze ervoor dat het water dat we winnen veel kalk bevat en Brabant Water filtert dit er al gedeeltelijk voor je uit. In Roosendaal is het water dus nog steeds niet hard, maar wel hard genoeg om kalkaanslag te veroorzaken.

De hardheid van het water in Roosendaal

Brabant Water geeft aan dat de hardheid van het water in Roosendaal 9,24 dH is. Dat wordt geclassificeerd als gemiddeld water, dus water wat niet hard en niet zacht is. De eenheid dH staat voor Duitse Hardheid en daaraan zie je hoeveel calcium en magnesium in het water aanwezig zijn. Hoe hoger dit getal, hoe harder het water. De classificatie die in Nederland gebruikt wordt voor de hardheid van water zie je in de onderstaande tabel.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH
Gemiddeld water 8 – 12 dH (Roosendaal 9,24 dH)
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Gemiddeld water en kalkaanslag

Het water in Roosendaal wordt dus als gemiddeld geclassificeerd. Het is wat hoger dan in de meeste steden van Nederland, maar zeker niet het hoogste in het land. Sommige plaatsen krijgen water met een dH van 16 en ergens anders is dit maar 2 dH. Dit komt doordat er in Nederland meer dan 200 bronnen gebruikt worden en dit is niet allemaal grondwater. Er wordt ook water uit de duinen, de rivieren en de beken gewonnen en dat water is bij voorbaat al veel zachter. Kalk begint zich af te zetten bij een minimale hardheid van 2,8 dH. Dat betekent dat je in Roosendaal met gemiddeld water hier wel degelijk de gevolgen van zal merken.

De gevolgen van kalk in je water

Een goede hoeveelheid calcium en magnesium in je drinkwater is verre van ongezond. Dit zijn belangrijke mineralen die tot je dagelijkse voedingsstoffen behoren. Kalk in je water is echter bijzonder vervelend om andere redenen, te weten:

  • Je apparaten lijden onder kalkaanslag. Ze gebruiken meer energie, werken minder optimaal, branden door en de levensduur wordt verkort met 30 procent.
  • Als je bij de instructies van je wasmiddel kijkt, dan zie je dat je bij hard water meer moet gebruiken. Dat is bij alle schoonmaakmiddelen zo, en voor je zeepproducten.
  • Omdat kalk de beschermende laag van je haar en huid verwijdert, voelen deze droger aan. Huidproblemen zijn vaak een gevolg van hard water.
  • Kalk tast ook je kleding aan. Deze voelt stug na het wassen, wordt vaal en blijft minder lang mooi.
  • Er blijven kalkresten achter op de douchemuur na het douchen en op de auto, spiegels en ramen na het wassen.
  • Thee- en koffieaanslag is ook een gevolg van veel kalk in je water. Je hebt zout nodig in je vaatwasser zodat je glazen hier glanzend uit komen.

Een waterontharder is de oplossing

In Roosendaal zal je deze problemen dagelijks tegenkomen. Je kunt calcium en magnesium ook uit andere voedingsmiddelen halen, dus als je gezond eet dan kom je niets te kort. Met een waterontharder haal je daarom alle problemen in één keer weg, want dit apparaat filtert calcium en magnesium uit je water. Alle gladde oppervlakten drogen dan altijd glanzend op, waaronder je glazen en de huidige kalkaanslag wordt zelfs geleidelijk afgebroken en afgevoerd. Investeren in een waterontharder levert je besparingen op, omdat je minder elektriciteit gebruikt, minder snel je apparaten moet vervangen en minder schoonmaak- en zeepproducten nodig hebt. Het milieu is hier ook bij gebaat.

De kosten van een waterontharder

Voor een waterontharder betaal je de kosten voor het apparaat zelf en voor de installatie. Als er een afvoer in de buurt is en in sommige gevallen een stopcontact, dan zal dit weinig problemen opleveren. De eenmalige kosten zijn gemiddeld €1500. Daarna betaal je nog jaarlijks voor het reinigingszout en het onderhoud van de waterontharder. Dit is gemiddeld €135. De onderstaande tabel licht dit verder toe.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Ben jij van plan een waterontharder aan te schaffen? Dan brengen wij je in contact met de beste leverancier in Roosendaal. Je opent onze gratis vergelijkingstool, geeft je opdracht door en ontvangt snel offertes van vakkundige specialisten uit jouw omgeving. Maak een vergelijking en je betaalt nooit te veel.