Als je in Dordrecht woont, dan krijg je leidingwater van de leverancier Evides. Zij leveren water aan een groot gebied in Nederland en halen dit voornamelijk uit de grond. Het meeste drinkwater in Nederland komt uit de grond en dat betekent dat het nadat het gewonnen is erg veel kalk bevat. Onze bodem bestaat namelijk uit een aantal kalklagen die honderd duizenden jaren zijn ontstaan terwijl ons land onder water stond. Evides filtert al veel van die kalk uit het water voordat het je woning in Dordrecht binnenkomt. Wat er dan aan kalk achter blijft, bepaalt de hardheid van je water. En als deze hardheid voor jou te hoog is, dan kun je er wat aan doen.

De waterhardheid in Dordrecht

Waterbedrijf Evides heeft aan dat de hardheid van het water in Dordrecht 8,5 dH is. Daarmee is het water als gemiddeld geclassificeerd, wat betekent dat het niet hard is, maar ook niet zacht. De eenheid dH wordt veel gebruikt in Nederland om aan te geven hoeveel kalk er in het water aangetroffen is en staat voor Duitse Hardheid. Naar aanleiding van deze waarden is de volgende classificatie samengesteld.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH
Gemiddeld water 8 – 12 dH (Dordrecht 8,5 dH)
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Toch problemen met kalk?

Als je in Dordrecht woont, dan is de hardheid van je water ook vrij gemiddeld voor Nederland. Dit is dus niet bijzonder hard water, wat je misschien wel had verwacht. Maar ook in Dordrecht tref je kalk in je waterkoker en fluitketel aan, omdat dit niets te maken heeft met hard water. Kalk begint zich namelijk af te zetten bij een hardheid van 2,8 dH en in Dordrecht zit je daar flink overheen. Daarnaast is de hardheid van water meetbaar, maar tegelijkertijd ook subjectief. Misschien ervaar jij de problemen met kalk als veel ernstiger dan je buurman, simpelweg omdat jullie anders zijn. Het is dus goed mogelijk dat zelfs iemand in een gebied met zacht water graag van de kalk verlost wil worden.

Hoe herken je kalk in je water?

Je zal dus al merken dat er kalk in je water aanwezig is als de hardheid hoger is dan 2,8 dH. Mensen die in een gebied met zacht water wonen hebben hier aanzienlijk minder last van, maar hoe harder het water wordt, hoe groter de problemen. In Dordrecht kom je dan mogelijk de volgende situaties tegen.

  • Je moet veel wasmiddel gebruiken, maar van ook je andere schoonmaakmiddelen gebruik je veel. Voor zeepproducten geldt exact hetzelfde.
  • Je witgoed apparaten raken sneller defect dan je verwacht had. Ze verbruiken ook meer stroom naar mate ze ouder worden.
  • Je haar is droog en je huid voelt ook droog aan na het douchen.
  • Je treft kalkresten aan op je spiegels, ramen, douchemuur en auto nadat je deze hebt gewassen.
  • Er blijft veel thee- en koffieaanslag achter in je kopjes en potten.
  • Kleding vervaagt snel en voelt niet elastisch na het wassen.
  • Als je geen zout in je vaatwasser doet of je gebruikt geen speciale glanstabletten, dan droogt je vaat dof op.

Een waterontharder biedt de oplossing

Een oplossing voor al deze problemen vind je in de vorm van een waterontharder. Dit apparaat filtert het water voordat het uit je kranen en douche komt en voordat het je apparaten in gaat. Alle calcium en magnesium wordt er uit gehaald, waardoor het water dat je overhoudt zeer zacht is. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, alle bovengenoemde problemen behoren tot het verleden en als je je waterontharder goed onderhoudt, dan is dat voor minimaal 15 jaar lang zo. Het enige wat je moet doen is af en toe kijken of het apparaat nog voldoende reinigingszout bevat en dit indien nodig bijvullen.

De kosten voor een waterontharder

Je zal geld moeten investeren in een waterontharder, maar daarna bespaar je op zeepproducten, schoonmaakmiddelen, elektriciteit en het vroegtijdig vervangen van je apparaten. De prijzen voor waterontharders beginnen bij €1000 inclusief installatie voor een klein apparaat en kunnen uitlopen tot €2400 voor een grote waterontharder. Daarnaast heb je ook jaarlijkse uitgaven voor onderhoud en zout.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Denk jij dat een waterontharder voor jouw huishouden in Dordrecht een groot verschil zal maken? Dan is dit het moment om offertes op te vragen via onze vergelijkingstool. Je benadert in één keer meerdere bedrijven uit Dordrecht en omstreken, ontvangt van hen vrijblijvende offertes en kiest daar gemakkelijk het beste aanbod uit.