Woon je in Drachten en ben je benieuwd hoe hard je water is? Omdat het water dat Vitens levert uit de grond komt, is dit bij de winning vrij hard. Dat komt doordat de Nederlandse bodem een aantal kalklagen bevat en dat komt van de schaaldiertjes die daar zijn achtergebleven toen het land onder water stond. Omdat dit meerdere malen gebeurd is, honderd duizenden jaren geleden, bestaat onze bodem uit meerdere kalklagen en deze laten calcium en magnesium achter in het water. Het Nederlandse water is echt een natuurproduct en uniek per bron waaruit het gewonnen wordt. Dit zijn er meer dan 200. Vitens haalt al een gedeelte van deze kalk uit je water, zodat jij in Drachten zacht water ontvangt.

De waterhardheid in Drachten

De hardheid van het water in Drachten is 7,3 dH. Dit wordt geclassificeerd als zacht water. De eenheid dH staat voor Duitse Hardheid en daaraan kun je zien hoeveel calcium en magnesium in je water aanwezig zijn. Deze mineralen heb je nodig in je dagelijkse voeding, dus het is goed dat je dit in je drinkwater aantreft. De classificatie die in Nederland gehanteerd wordt naar aanleiding van de hoeveelheid dH in je water hebben we hier samengevat.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH (Drachten 7,3 dH)
Gemiddeld water 8 – 12 dH
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Toch problemen met kalk?

Kijkende naar deze hardheid zou je misschien denken dat kalkproblemen niet voor zouden moeten komen in jouw huishouden. Toch is het mogelijk dat je kalkresten aantreft in je waterkoker, op je douchemuur en in je strijkijzer. Dat komt doordat kalkaanslag al gebeurt bij een minimale dH van 2,8. In Drachten zal je dus merken dat er kalk in je water aanwezig is, ook al is dit in mindere mate dan in sommige gebieden in Nederland. De één zal dit als problematisch ervaren terwijl de ander hier goed mee kan leven. Behoor jij tot de eerste groep, dan komen de volgende situaties je vast bekend voor.

  • Nadat je gedoucht hebt en je muren zijn opgedroogd zie je kalk op de tegels verschijnen.
  • Dit zie je ook op andere gladde oppervlakten, zoals spiegels, ramen en de vaat.
  • Je treft kalk aan in je waterkoker of ketel en in je strijkijzer en koffiezetapparaat.
  • De verwarmingselementen binnen in je witgoed apparaten vertonen tekenen van kalkaanslag.
  • Je merkt dat je veel last hebt van koffie- en theeaanslag.
  • Je huid voelt droog na een douche en je hebt problemen met droog haar.
  • Je apparaten gaan steeds meer elektriciteit gebruiken en zijn sneller aan vervanging toe dan je had verwacht.
  • Je hebt veel schoonmaakmiddelen en zeepproducten nodig om alles goed schoon te krijgen.
  • Je kleding is vaak hard en stug als het is opgedroogd, wordt snel vaal en blijft minder lang mooi.

Een waterontharder biedt de oplossing

Met een waterontharder filter je alle kalk uit je leidingwater. Het wordt dan zeer zacht en kan zelfs 0 dH bereiken als je dat zo instelt. De bovengenoemde problemen verdwijnen en je kalkaanslag wordt geleidelijk afgebroken en afgevoerd. Het is zo dat je de mineralen calcium en magnesium nodig hebt in je dagelijkse voeding, maar drinkwater is daar niet de enige bron voor. Deze mineralen zijn in grotere getalen in je voeding te vinden dan in water, dus als je gezond eet zal je geen tekorten opbouwen. Eventueel stel je een resthardheid in, zodat je niet alle mineralen uit je water filtert. Met een waterontharder kun je je leidingwater in Drachten nog zachter maken en geld besparen op zeepproducten, elektriciteit, stroomverbruik en het vervangen van je apparaten.

De kosten van waterontharders

Als je een waterontharder aanschaft dan doe je een eenmalige investering voor het apparaat zelf en de installatie. Deze zou, als je hem goed onderhoudt, zeker 15 jaar mee moeten gaan. Het apparaat reinigt de filters zelf en daarvoor moet je zout kopen en bijvullen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt doet ook wonderen voor de levensduur. Waterontharders hebben verder geen extra investering nodig en daarom zijn ze onderhoudsarm. Na de installatie heb je er nog weinig omkijken naar. Alle uitgaven, zowel voor de aanschaf als het gebruik, zijn in de volgende tabel samengevat. Gemiddeld kun je rekenen op een investering van €1500 plus €135 per jaar voor zout en onderhoud.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Wil jij een waterontharder aanschaffen voor je huishouden in Drachten? Dan kun je de exacte prijzen voor jouw situatie opvragen met onze vergelijkingstool. Je benadert dan meerdere betrouwbare specialisten uit Drachten en omstreken die dit graag voor je willen realiseren. Uit de vrijblijvende offertes die je van hen ontvangt, kies jij vervolgens het beste aanbod uit.