In Leeuwarden ontvang je van waterbedrijf Vitens gemiddeld water. Dat betekent dat het niet zacht is, maar ook niet hard. De meeste Nederlandse huishoudens krijgen dit type water, want het meeste leidingwater komt uit de grond. Regio’s waarin dit uit rivieren, beken of de duinen komt leveren veel zachter water. In de Nederlandse bodem zijn meerdere kalklagen aanwezig, omdat ons land meerdere malen onder water heeft gestaan. De kalklagen bestaan uit miljoenen kleine schaaldiertjes die daar zijn achtergebleven. Waterbedrijf Vitens filtert al veel van deze calcium en magnesium uit je drinkwater, maar er blijft altijd wat achter. En daarmee wordt de hardheid van jouw drinkwater bepaald.

Hoe hard is het water in Leeuwarden?

In Leeuwarden is de hardheid van het water 8,8 dH. In Nederland gebruiken we hier de eenheid Duitse Hardheid (dH) voor. Hoe hoger dit getal, moe meer calcium en magnesium in je water. Er zijn meer dan 200 bronnen die we in Nederland gebruiken voor het leveren van ons leidingwater. Omdat het water uit elke bron een andere samenstelling heeft, verschilt ook de hardheid per regio, per stad en zelfs per straat. Aan de hand van de dH waarde is er daarom een classificatie geformuleerd en deze is als volgt:

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH
Gemiddeld water 8 – 12 dH (Leeuwarden 8,8 dH)
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Wat is gemiddeld water?

In Leeuwarden is het water geclassificeerd als gemiddeld. Dat betekent dat er regio’s zijn met zachter water en regio’s met harder water. Gemiddeld water wordt dus niet als hard gezien, maar bevat wel degelijk calcium en magnesium. Kalkaanslag zal in Leeuwarden dus zeker plaatsvinden en dat heb je misschien gemerkt aan kalkresten op je douchemuur of in je waterkoker. Kalk begint aan te slaan bij een minimale hardheid van 2,8 dH en daar zit je in Leeuwarden ver boven. Ook met gemiddeld water zijn kalkproblemen daar dus aan de orde van de dag.

Hoe los je kalkproblemen op?

Een waterontharder zal je in Leeuwarden een grote dienst verlenen. Dit apparaat filtert namelijk alle kalk uit je leidingwater en dat voordat jij het gebruikt om te douchen, schoon te maken of voordat het je witgoed apparaten inkomt. Het kan dan geen schade meer aanrichten of problemen veroorzaken en deze zijn dan ook in één keer opgelost. Waterontharders hebben een aantal belangrijke voordelen, waar jij ook in Leeuwarden van kunt profiteren.

  • Je kunt alle kalk uit je water filteren of een resthardheid achterlaten. Daar profiteer je op de volgende manieren van:
    • Bestaande kalkaanslag wordt niet erger en wordt zelfs geleidelijk afgebroken en afgevoerd.
    • Je apparaten gebruiken minder stroom en gaan 30 procent langer mee.
    • Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en ook minder zeepproducten om het gewenste resultaat te bereiken.
    • Je thee- en koffieaanslag verdwijnen volledig.
    • Je vaat is altijd glanzend, ook als je geen zout of speciale tablets gebruikt.
    • Je haar is zachter en glanzender en je huid voelt minder droog.
  • Waterontharders werken nagenoeg automatisch. Ze zijn dan ook bijzonder gebruikersvriendelijk. Je moet alleen het reinigingszout bijvullen af en toe zodat de waterontharder de filters schoon kan spoelen.
  • Je bespaart op je apparaten, op je stroomverbruik, op je schoonmaakmiddelen en op je zeepproducten als je een waterontharder installeert.
  • Waterontharders gaan zeker 15 jaar mee als je er goed voor zorgt.

De kosten voor een waterontharder

Ook in Leeuwarden kan een waterontharder dus echt een uitkomst bieden. De kosten in Nederland liggen gemiddeld rond de €1500 voor een waterontharder en de montage ervan. Dit is dan een apparaat met een capaciteit voor een gemiddeld huishouden. Jaarlijks betaal je dan nog €135 voor het onderhoud en het reinigingszout. Bij een grotere vraag naar zacht water zal je een waterontharder aan moeten schaffen met een hogere capaciteit en eventueel twee filters. Dan betaal je dus meer. Kleine huishoudens hebben aan een kleiner apparaat met één filter voldoende. De prijzen waarmee je rekening kunt houden staan aangegeven in de volgende tabel.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Een goede leverancier bezorgt je een kwalitatief apparaat en monteert deze vakkundig. Om deze te vinden vraag je offertes op bij specialisten uit Leeuwarden en omgeving. Dit is exact waarom wij onze vergelijkingstool aanbieden. Je bereikt meerdere vakkundige bedrijven tegelijkertijd, selecteert de beste deal en bespaart direct al geld op je waterontharder.