In Den Haag levert Dunea het water en dit komt uit de duinen. De hardheid van het water wordt geclassificeerd als gemiddeld, wat betekent dat je geen hard, maar ook geen zacht water krijgt. Aan de hardheid van je water kun je aflezen hoeveel calcium en magnesium (kalk) er in je water aanwezig is. Kalk kan voor grote problemen zorgen en kalkaanslag veroorzaken op de verwarmingselementen van je witgoed apparaten. Deze raken daardoor eerder defect. Ook merk je zelf misschien dat je haar en je huid droog aanvoelen, dat je veel schoonmaakmiddelen gebruikt en dat je kalk aantreft op je douchemuren. Een waterontharder kan dan in Den Haag een uitkomst bieden.

De hardheid van het water in Den Haag

Waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse Hardheid (dH) en in Den Haag is deze 8,5 graden dH aldus Dunea. Voor Nederland is dit vrij gemiddeld en zijn er gebieden waar het water harder is en gebieden waar het zachter is. De classificatie die hiervoor gebruikt wordt ziet er als volgt uit:

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH
Gemiddeld water 8 – 12 dH (Den Haag 8,5 dH)
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Problemen met kalk zijn subjectief

Misschien denk je dat alleen hard water kalkproblemen veroorzaakt, maar in Den Haag heb jij hier vast ook last van. De minimale hardheid waarbij kalk begint aan te slaan is namelijk 2,8 dH en daar zit jij ver boven. Ook al zijn er regio’s in Nederland waar de problemen veel groter zijn, in Den Haag merk je dit ook. En daarbij zijn deze problemen subjectief en afhankelijk van hoe jij de hardheid van je water ervaart. Waar één iemand dit niet als overlast ondervindt, is het voor de ander wel bijzonder irritant dat je elke keer na het douchen de muren droog moet maken of regelmatig je kranen moet ontkalken. En binnenin je witgoed apparaten richt kalk wel degelijk schade aan, ook al zie je dit niet. Het is dus net hoe erg jij deze problemen ervaart en of je er wat aan wilt doen of niet.

Kalk herken je zo

Als jij in Den Haag woont, dan komen de volgende situaties je misschien bekend voor. Deze zijn het gevolg van kalk in je water.

  • Je moet veel schoonmaakmiddelen en zeepproducten gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken.
  • Je huid voelt droog naar het douchen en je hebt ook last van droog haar.
  • Je ziet kalk in je waterkoker, in je ketel, op je douchemuren en in je kranen.
  • Binnenin je witgoed apparaten is kalkaanslag aanwezig en ook in je waterleidingen is dit het geval.
  • Je kleren zijn minder elastisch en worden snel vaal.
  • Je apparaten gaan steeds meer stroom verbruiken en gaan sneller defect dan je had gedacht.

Problemen met kalk oplossen

Je lost problemen met kalk gemakkelijk op door een waterontharder aan te schaffen. Nadat deze aan het begin van je leidingen is geïnstalleerd lossen de problemen zichzelf op. Je filtert namelijk alle kalk uit je water, of een gedeelte als je een resthardheid instelt. Zo heb je zelf invloed op hoeveel kalk er in je water zit. De huidige aanslag zal met een waterontharder zelfs geleidelijk worden afgevoerd. In Den Haag kan zo’n apparaat dus al je problemen oplossen en jou het leven aanzienlijk gemakkelijker maken. Je hoeft minder schoon te maken, gebruikt geen zout of glansmiddel meer in je afwasmachine en maakt je douchemuren niet meer droog. Daarnaast bespaar je geld, omdat je apparaten langer meegaan en minder stroom gebruiken, omdat je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt en ook je zeepgebruik kunt verminderen.

De kosten voor een waterontharder

Een waterontharder levert je voor 15 jaar lang zacht water en langer als je het apparaat goed verzorgt en onderhoudt. Je investeert in het apparaat en de montage en daarna betaal je alleen nog voor het reinigingszout en het onderhoud. De waterontharder werkt vrijwel automatisch en reinigt de filters zelf. Zo lang jij er zorg voor draagt dat er voldoende zout in het reservoir aanwezig is, heb je er weinig omkijken naar. In de onderstaande tabel vind je een indicatie van de huidige prijzen voor waterontharders en het gebruik ervan.

Soort waterontharder Toelichting Uitgaven
Mechanisch De waterontharder werkt zonder stroom, maar met de druk die op de waterleidingen staat. Je stelt hem handmatig in met schakelaars. Dit type waterontharder is volume gestuurd. Materialen: €800 – €1500 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €100/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: geen
Elektronisch De waterontharder heeft stroom nodig om te kunnen werken en wordt ingesteld met een computer. Dit type waterontharder is gestuurd op basis van vraag. Materialen: €1000 – €2000 Installatie: €200 – €400 Onderhoud: €60 – €125/jaar Reinigingszout: €50/jaar Stroom: laag verbruik

Vergelijk offertes

Heb jij besloten in een waterontharder te investeren, of wil je met een specialist spreken, dan staat onze gratis vergelijkingstool tot je beschikking. Je bereikt er meerdere vakkundige bedrijven uit Den Haag en omstreken mee en ontvangt van hen een aantal op maat gemaakte offertes. Je bespaart al voordat je de waterontharder koopt door hier het beste aanbod uit te kiezen.