De hardheid van water wordt gemeten door te kijken naar hoeveel kalk (calcium en magnesium) er in het water aanwezig is. De eenheid die daarvoor gebruikt wordt is Duitse Hardheid (dH). In Nederland is er vrij veel kalk in het water aanwezig. Dat komt doordat veel van ons drinkwater uit de bodem komt en deze bestaat uit diverse kalklagen. Eeuwen geleden was ons land namelijk bedekt met zee en de kalklagen bestaan uit kleine schaaldiertjes die daarvan zijn achtergebleven. Dit heeft voor ons uiteraard gevolgen voor de hoeveelheid kalk in ons water.

De hardheid van water in Nederland

In Nederland krijgen de meeste mensen water met een hardheid van 8 tot 9 dH. Dit wordt geclassificeerd als gemiddeld water en is dus niet hard en niet zacht te noemen. In sommige regio’s is het water harder en in andere is het zachter. Dat komt doordat niet iedereen water uit dezelfde bron krijgt, want in Nederland zijn er meer dan 200 plaatsen waar drinkwater gewonnen wordt. De waterbedrijven halen zelf al ongeveer de helft van de kalk uit het water voordat het jouw leidingen bereikt, maar dat is dus niet voldoende om iedereen aan zacht water te helpen. De volgende tabel geeft aan hoe de dH van het water uit jouw waterkraan de classificatie bepaalt.

Classificatie Duitse Hardheid
Zeer zacht water 0 – 4 dH
Zacht water 4 – 8 dH
Gemiddeld water 8 – 12 dH
Vrij hard water 12 – 18 dH
Hard water 18 – 30 dH

Kalkaanslag vindt niet alleen bij hard water plaats

Kalkaanslag is iets wat veel met hard water wordt geassocieerd. Daarom denken veel mensen in Nederland dat ze hard water hebben, terwijl dit niet zo is. Kalk begint namelijk al aan te slaan bij een dH van 2,8 en is dus zelfs voor mensen met zacht water een mogelijk probleem. Een waterontharder kan dan een uitkomst bieden, want dit apparaat filtert alle kalk uit je water. Bij de meeste apparaten kun je dit zelfs instellen en een resthardheid gebruiken. Je zorgt er dan voor dat er nog een beetje calcium en magnesium in je water achterblijft, maar niet genoeg om aanslag te veroorzaken. Met een gemiddelde Duitse Hardheid van tussen de 8 en 12 in Nederland hebben de meeste huishoudens dus met kalkaanslag te maken.

Is hard water gezonder dan zacht water?

Het antwoord op deze vraag is nee. Water is bedoeld om je te hydrateren en bevat naast calcium en magnesium nog veel meer voedingsstoffen. Je hydrateert jezelf net zo goed met zacht – als met hard water. Daarnaast is water een bron van calcium en magnesium, maar niet de belangrijkste bron. Je treft veel meer van deze mineralen aan in etenswaren dan in water. Zou je je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalk en magnesium uit je water willen halen, dan moet je hier minstens 25 liter van drinken per dag. Het is veel gemakkelijker om gewoon gezond en gebalanceerd te eten en dan krijg je van alle voedingsstoffen genoeg binnen. Calcium haal je bijvoorbeeld voornamelijk uit melkproducten, volkorenbrood en peulvruchten en magnesium vind je veel in vis, groene bladgroente en noten.

Wat is de ideale hardheid van water?

Wat betreft je gezondheid is het dus niet te zeggen wat de ideale hardheid is van water. Water is namelijk een ondersteunende bron van calcium en magnesium, maar kan zeker niet als belangrijkste bron gezien worden. De ideale hardheid van water is onder discussie. De ene specialist geeft aan dat je probleemloos een waterhardheid van 0 dH kunt gebruiken thuis, maar de ander zegt dat het beter is als je een resthardheid instelt van 3dH. Is er dan zoiets als té hard water? De specialisten beargumenteren om de volgende redenen van wel:

  • Zeepproducten en schoonmaakmiddelen hechten niet goed aan te zacht water. Dit heeft als gevolg dat wasmiddel bijvoorbeeld niet goed uit je kleding gespoeld kan worden en dat deze daardoor niet goed schoon wordt.
  • Ook als je jezelf wast ondervind je hier problemen mee. Het is met zacht water lastig om goed schoon te worden en soms worden hier juist vlekken door veroorzaakt.
  • Zacht water schuimt heel erg als je te veel schoonmaakmiddelen of zeepproducten gebruikt. Dit kan problematisch zijn voor je wasmachine of vaatwasser.
  • Te zacht water maakt je douchetegels veel gladder. Hier kun je gemakkelijk over uitglijden als je niet oplet.

De ideale hardheid voor jou

Zoals al even gezegd worden deze argumenten niet door iedereen als geldig verklaard en deze discussie zal nog wel even doorgaan. Daarom is het verstandig om als je eenmaal een waterontharder hebt, zelf te experimenteren met de instellingen en te beoordelen welke resthardheid je het beste vindt.

Vergelijk offertes

Het aanschaffen van een waterontharder doe je met onze vergelijkingstool. Gebruik hiervan is gratis en vrijblijvend. Bereik meerdere regionale specialisten tegelijkertijd, ontvang van hen op maat gemaakte offertes en kies het aanbod dat het beste bij je past.